Euthanasie

Afscheid

Er komt een moment dat we afscheid moeten nemen van ons huisdier. Soms komt dit moment onverwacht en soms zie je het al een tijdje aankomen. Eén ding is zeker, het is zelden gemakkelijk. Het is belangrijk om van tevoren goed na te denken over deze emotionele gebeurtenis, ook om het verlies goed te kunnen verwerken.

Wij kunnen samen met u een mogelijke euthanasie bespreken. Wij, zijnde uw dierenkliniek met uw dierenarts(en) en assistentes, kunnen u adviseren over dit gevoelige punt. Des temeer als blijkt dat door alle emoties, het moeilijk is om rustig over dingen te praten. Overwegingen kunnen zijn dat uw dier ziek is of door ouderdom erg gebrekkig, dat uw huisdier niet meer kan plassen of poepen, dat hij niet meer kan of wil wandelen, dat hij niet meer kan of wil eten of dat hij levensmoe is of depressief. Euthanasie kan een pijnlijke of moeizame dood voorkomen als de levenskwaliteit van uw huisdier te wensen over laat. In overleg is er veel zorg mogelijk voor uw dier in deze laatste fase van zijn leven. U bepaalt uiteindelijk zelf wat het juiste moment is voor deze moeilijke beslissing.

Wat gebeurt er bij een euthanasie?

Voor euthanasie maken we bij voorkeur een afspraak op een rustig moment op de dierenartsenpraktijk of bij u thuis, net wat voor u of uw dier het prettigst is. Honden en katten worden eerst met een rustgevende injectie in slaap gebracht. Deze injectie wordt in de rugspier gegeven en kan uw dier eventueel voelen. Het duurt eventjes voordat deze injectie werkt en uw dier in een hele diepe slaap valt, meestal zo’n 5 à 10 minuten. Hij zal steeds verder wegzakken, uiteindelijk zo diep dat hij buiten bewustzijn raakt. U heeft dus alle tijd om rustig afscheid te nemen. U kunt uw dier op schoot nemen of naast hem of haar op de grond gaan zitten (als het bv een grote hond betreft). Als uw dier uiteindelijk heel diep slaapt, geven we een tweede injectie met zo’n zwaar slaapmiddel dat het dier vredig van de slaap overgaat in de dood.

Afhankelijk van de diersoort is de plek van deze tweede injectie verschillend: bij een hond zal dit over het algemeen intraveneus geschieden, in een vene, een bloedvat van de voorpoot (of achterpoot); bij een kat of konijn meestal intraperitoneaal, dat wil zeggen in de buik. In sommige gevallen zal een assistente helpen met het stuwen van het bloedvat, maar meestal lukt het met een stuwbandje. Soms heeft een kat of konijn maar één injectie nodig om dood te gaan, omdat het zo ernstig verzwakt is. Na het geven van de tweede injectie, stopt het dier meestal binnen een minuut met ademhalen en houdt ook het hart er mee op; soms gaan er een paar minuten overheen. Uw dier merkt hier niets meer van, ook niet als er plotseling nog een zucht voorbij komt, een laatste ademtocht. Als eigenaar kunt u hier soms even van schrikken. Wij controleren met een stethoscoop altijd of het hart inderdaad gestopt is met kloppen. Het is ook te zien aan de ogen dat het dier overleden is: de ogen worden dof na het intreden van de dood en men zegt dan dat de ogen ‘gebroken’ zijn. Ook reageren ‘dode’ ogen niet meer met knipperen, als het oog wordt aangeraakt.

Voor alle dieren is het prettig als de eigenaar bij de euthanasie aanwezig is, vooral tot en met het moment waarop het dier in diepe slaap raakt, maar liefst van begin tot eind. Euthanasie is niet eng of griezelig, dus ook kinderen kunnen erbij blijven, het is alleen heel verdrietig. Het is zelfs aan te raden kinderen erbij aanwezig te laten zijn, want het kan hen helpen bij het verwerken van hun verdriet. Ze zijn er dan zelf bij geweest, op het moment dat hun maatje of vriend, rustig en vredig is dood gegaan. U hoeft niet persé bij de laatste injectie aanwezig te zijn, maar het wordt door ons wel gewaardeerd; onbewust wordt het waarschijnlijk ook zeer gewaardeerd door uw stervende dier. In ieder geval respecteren wij uw keuze hierin.

Na de euthanasie

Het verwijderen van dode huisdieren is beschreven in de Nederlandse wetgeving: je mag je huisdier in eigen tuin of op eigen terrein begraven. Let wel, het graf moet minimaal 1 meter diep zijn en het dier mag niet gewikkeld zijn in plastic (zoals een vuilniszak). Als u het dier niet zelf wil of kan begraven of het liever wil laten cremeren, dan blijft uw dier achter op de praktijk. Een speciale koeriersdienst komt hem of haar zo snel mogelijk ophalen om het naar het crematorium te brengen of naar een verzamelplaats voor destructie.

Na het overlijden van een hond wordt een overlijdensverklaring afgegeven ten behoeve van de hondenbelasting en/of dierzorgverzekering. Als uw huisdier gecremeerd wordt, krijgt u een aparte rekening van het crematorium. Na het overlijden van een patiënt wordt het medisch dossier nog vijf jaar bewaard.

Grafkist?

U kunt uw dier in een grafkist(je) laten ophalen, cremeren of begraven als u daar prijs opstelt; naast een standaard houten kistje bestaan er ook mooie 100% wol-vilten ‘coconnen’ of biologische urnen die de as met groeimedium omzet in een nieuwe boom. Dit hoeft niet en is een vrije keuze. Voor inspiratie kunt u eens een kijken op de website van Begraafkist van Noach, bij Dust to Dust of bij Bios Urn.

Kinderen

Wij raden het aan om kinderen te betrekken in het stervensproces van hun dier. U kunt samen met hen van de euthanasie een waardig afscheidsritueel maken. Eventueel kunt u samen een heel persoonlijk grafkistje maken of iets anders wat zij prettig of speciaal vinden. Vertel hen dat hun dier dood is gegaan of dood gaat, maar niet dat hun vriend is ingeslapen.. Sommige kinderen gaan anders op zoek naar hun huisdier om te zien of het al wakker is geworden!

Destructie, cremeren of liever begraven?

Bij destructie laat u uw huisdier achter op de praktijk en wordt het dier verbrand en verwerkt bij een destructor. Hierbij is sprake van een soort recycling waarbij het diermeel en de diervetten een andere bestemming krijgen. Voor meer achtergrond informatie kunt u terecht op deze website (N.B. de beelden kunnen als schokkend worden ervaren).

U kunt kiezen voor crematie als u uw dier niet weg wil laten gaan voor destructie. Hierbij worden de dieren in een erkend huisdierencrematorium individueel of met anderen gecremeerd tot as. Dit gebeurt met veel respect voor het dier. Bij een collectieve crematie worden een aantal dieren tegelijk verbrand en wordt de as uitgestrooid op een speciaal daarvoor bestemd strooiveld.

Bij een individuele crematie wordt uw dier separaat verbrand, dus zonder andere dieren erbij. U heeft dan de mogelijkheid om een urn met de as terug te krijgen. U kunt uw eigen urn of strooibus uitzoeken bij het dierencrematorium (ook online). Tegenwoordig is het niet meer raar om iets speciaals te doen met de as van uw overleden dier (of met het haar). U kunt de as voor altijd bewaren in de urn, maar u kunt de as ook zelf uitstrooien, op een plek die voor u (en uw huisdier) heel speciaal is/was. U kunt er eventueel voor kiezen om een beetje as te laten verwerken in een sieraad, dat u altijd bij u kan dragen.

Begraven kan op een speciale dierenbegraafplaats, al zijn er in Nederland niet zoveel. Dichtbij Katwijk vindt u dierenbegraafplaats Groenendijk. Meestal kiezen eigenaren voor een contract voor een jaar en bestaat er een grafrust van 5 jaar (daarna kunt u per jaar het contract verlengen). U kunt kiezen voor een grafsteen, zelfs met een geëmailleerde foto. Ook dit hoeft niet. De grafbedekking mag u zelf bepalen. Zo creëert u een persoonlijk plekje waar u altijd naar toe kunt gaan om uw huisdier te herdenken.

Het is tegenwoordig mogelijk om uw huisdier ook op een bijzondere manier te gedenken, bijvoorbeeld met herdenkingskralen of een sieraad gemaakt van het haar van uw huisdier.

Rouwperiode

Het is normaal dat de dood van uw huisdier gevolgd wordt door een periode van rouw. Voor sommige mensen lijkt het misschien overdreven dat u rouwt om uw dier, maar het betekent alleen maar dat uw verdriet tijd nodig heeft om verwerkt te worden en dat mag. Het gaat tenslotte om het verdriet over het verlies van uw huisdier, vaak uw grote vriend en dat kan best zwaar zijn.

Als u na de dood van uw huisdier nog vragen heeft of als u nog graag erover zou willen praten, dan bieden zowel de assistentes als de dierenartsen u graag een luisterend oor.