Faciliteiten

Op onze kliniek zijn verschillende diagnostische middelen aanwezig. Tevens maken wij gebruik van externe laboratoria om de resterende onderzoeken uit te voeren. Ook voor het uitvoeren van operaties is apparatuur noodzakelijk zoals bewakingsapparatuur om de patiënt te monitoren tijdens de narcose.

Microscoop

Bij verschillende toepassingsgebieden wordt de microscoop gebruikt:

  • Onderzoek van de huid of haren: zoeken naar mijten(schurft), luizen, schimmels, gisten, bacteriën, etc.
  • Urine: kijken of er kristallen en/of bloedcellen aanwezig zijn in de urine
  • Ontlasting: onderzoek naar zweepdiertjes (zoals Giardia) en wormen
  • Fokkerijbegeleiding: vaginale uitstrijkjes, kwaliteit van sperma controleren

Bloedanalyse

Door middel van moderne bloedapparatuur kunnen we de gezondheid van uw huisdier op basis van verschillende bloedwaarden in de praktijk bepalen. Hierdoor kunnen we gericht bloedonderzoek doen en hebben we in de meeste gevallen snel alle uitslagen compleet. Hierdoor komt, in combinatie met het lichamelijk onderzoek, snel de juiste diagnose naar boven. We kunnen onder andere kijken hoe het is gesteld met de lever en de nieren. En we kunnen hiermee zien of de suikerwaardes van uw huisdier normaal zijn.

Urineanalyse

Problemen aan de urinewegen komen vaak voor. Blaasontsteking en blaasgruis zijn hiervan de meest bekende voorbeelden in de diergeneeskunde. Door het uitvoeren van een goed urine onderzoek kan al snel uitsluitsel gegeven worden. Ook kan een goed urine onderzoek een aanvulling zijn op het bloedonderzoek naar bijvoorbeeld de functie van de nieren. In onze praktijk is het mogelijk om een volledig urine onderzoek te doen. Naast het bepalen van de urine bestanddelen wordt de urine gecentrifugeerd en onder de microscoop onderzocht. Tevens is het mogelijk om de hoeveelheid eiwit te bepalen, het concentrerend vermogen van de nieren te bepalen en een bacteriekweek in te zetten

Digitaal röntgenapparaat

Röntgenfoto’s maken is één van de methodes om de binnenkant van een dier te bekijken. Er kan bijvoorbeeld heel goed beoordeeld worden of er een bot gebroken is of dat een hond een steen in zijn maag heeft zitten. De longen en het hart kunnen beoordeeld worden en we kunnen met röntgenfoto’s goed zien of er gewrichtsslijtage heeft plaatsgevonden. Dit is maar een greep uit de mogelijke toepassingen van een röntgenfoto. Ook voor het maken van foto’s van het gebit hebben wij een aparte dentale röntgen, zodat deze kleine voorwerpen ook goed op de foto worden gezet.

Chirurgie

In onze operatiekamer controleren wij constant de toestand van uw dier met de meest geavanceerde bewakingsapparatuur. Hierbij moet u denken aan gasanaesthesie, ademanalyse, elektrocardiogram en zuurstofspanningsmeter. De lichaamstemperatuur van uw huisdier wordt op peil gehouden door middel van een warmtemat en gemeten door de bewakingsapparatuur. Uitslapen gebeurt in de opname op een warmtedeken of onder een warmtelamp.

Tandheelkunde

Wij hebben een moderne tandheelkundige unit zodat we zo goed en efficiënt mogelijk het gebit van uw huisdier kunnen behandelen. Tevens hebben wij een speciale uitrusting voor de tandheelkunde zodat ook knaagdieren en konijnen, naast de honden en de katten, bij ons aan het goede adres zijn. Ook hebben wij dentale röntgen, hiermee kunnen we foto’s maken van het gebit en zo ook de wortels beoordelen. Meestal zijn de problemen in een gebit namelijk niet goed te zien vanaf de buitenkant en kan dit veel beter beoordeeld worden door middel van röntgenfoto’s. Na het verwijderen van een kies blijven er soms stukjes wortel achter, ook dit kan gecontroleerd worden door middel van de röntgenfoto’s.

Externe laboratoria

Niet alle onderzoeken kunnen wij zelf doen. Daarom werken wij nauw samen met een aantal verschillende erkende laboratoria en erkende specialisten in binnen- en buitenland, om u toch de beste onderzoeken en nauwkeurigste resultaten te kunnen bieden.