Chippen

chip-je-dierJaarlijks belanden veel dieren in het asiel omdat ze ontsnapt zijn en/of op straat door iemand zijn gevonden. Veel van deze dieren moeten in het asiel blijven wachten op een nieuwe eigenaar, omdat hun echte eigenaar nooit wordt gevonden. Dit komt meestal doordat dieren of helemaal niet gechipt zijn of wèl gechipt zijn maar niet (goed) geregistreerd staan bij een databank.

Honden

Honden geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd. Dit vergemakkelijkt het opsporen van een eigenaar of malafide fokker bij mishandeling of andere misstanden, maar natuurlijk ook bij vermissing. Bij iedere hond die voor 1 april 2013 geboren is en nog geen chip heeft, is het aan te raden het dier te laten chippen. Honden die uit het buitenland komen en niet gechipt zijn, moeten binnen 2 weken worden gechipt en geregistreerd. Ook bij honden geldt: als het dier ontsnapt en in het asiel terecht komt, is het ontzettend fijn als de eigenaar te achterhalen is, juist omdat het dier gechipt is!

Katten

Vooral veel katten zijn niet gechipt. Daardoor kan slechts 14% van de gevonden katten weer met de eigenaar herenigd worden. Dat aantal moet en kan veel hoger worden. Het is voor alle katten belangrijk dat ze gechipt zijn; binnen- en buitenkatten! Er wordt nog wel eens gezegd ‘Mijn kat komt toch nooit buiten’, maar juist áls een binnenkat per ongeluk een keer buiten terecht komt, weet het dier niet wat hem overkomt en is de kans groot dat het niet meer weet waar hij of zij naar toe moet.

Registratie

Wat net zo belangrijk is als chippen, is de registratie. De chip wordt hiermee gekoppeld aan de gegevens van een eigenaar. Registratie gebeurt niet automatisch! Dat moet u zelf (laten) doen. Als een dier wel gechipt is, maar niet geregistreerd is of met verkeerde/verouderde gegevens geregistreerd is, dan is het onmogelijk om de eigenaar te vinden. Zorg dus dat de gegevens van uw dier-met-chip in de databank up-to-date blijven! U kunt verschillende databanken vinden op www.chipjedier.nl. Als u uw dier bij Dierenkliniek Katwijk laat chippen, registreren wij het dier bij Virbac.

Chip uitlezen

Voor het uitlezen van een chip is een speciaal apparaat nodig, een chip-reader. Dierenartsen, asielen en de dierenambulances beschikken hierover. Een chip bestaat uit 15 cijfers en begint met de landcode. Ieder land heeft zijn eigen code, dat is voor Nederland 528. Met het uitgelezen nummer van de chip, kan in de databank gezocht worden naar de gegevens van de eigenaar.

Meer informatie vindt u op: http://www.chipnummer.nl/.

Wanneer u uw dier wilt laten chippen, kunt u een afspraak maken bij ons in de dierenartsenpraktijk.