Landelijke konijnensterfte door VHD

VHD (Viral Haemorrhagic Disease) is een ziekte die wordt veroorzaakt door het RHD virus (Rabbit Haemorrhagic Disease, of VHS, Viraal Hemorrhagisch Syndroom). Het is een zeer besmettelijk virus wat zich verspreidt via direct contact tussen konijnen, maar ook via urine en uitwerpselen van de konijnen. Het kan overgebracht worden door handen, schoenen, kleding, maar ook stekende insecten spelen een rol.

In Nederland kwam tot kort geleden enkel het RHD type 1 voor. Sinds eind vorig jaar zijn er echter meerdere uitbraken geweest met het RHD type 2 virus. Bij RHD2 is het verloop iets langer (4-5 dagen) dan bij RHD1 (1-2 dagen), maar meestal wordt er niets aan het konijn gemerkt. Het konijn sterft vaak acuut.

Tegen RHD1 zijn de geregistreerde vaccins in Nederland werkzaam, tegen RHD2 helaas niet. Om onze konijnen te vaccineren tegen RHD2 moeten de vaccins uit landen zoals Spanje en Frankrijk komen. Ook bestaat er helaas geen 1 dosis vaccin. Dit betekent dat we weer zoals vanouds de konijnen moeten clusteren om te vaccineren. De flesjes waarmee we meerdere konijnen (10 of 50) kunnen enten zijn maar een korte periode houdbaar.

Mocht u interesse hebben in het vaccin, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen. Wij proberen zoveel mogelijk konijnen bij elkaar te krijgen zodat voor u de prijs zo laag mogelijk zal zijn

U kunt telefonisch contact met ons opnemen mocht u interesse hebben in het vaccin voor uw konijn op 071-4012930.