Konijnen

Het konijn behoort tot de orde der Lagomorpha (= haasachtigen) en niet, zoals veel mensen denken, tot de knaagdieren. Het verschil zit hem in de stifttandjes die achter de boven snijtanden van het konijn staan. Knaagdieren hebben deze stifttanden niet.

Konijnen zijn meestal vriendelijke dieren, ook voor kinderen, maar sommige konijnen kunnen bijterig of krabberig zijn. Meestal begint dit als het konijn geslachtsrijp wordt (rond de 3-4 maanden), Verder is een konijn territoriaal: het zal zijn hok zal verdedigen als je hem daaruit probeert op te pakken.

Waarom eet een konijn zijn eigen keutels op?

Dit is nodig omdat niet alle voedingsstoffen en energie bij de eerste darmpassage uit het voer gehaald kunnen worden. Grote onverteerbare delen worden gelijk uitgepoept. Dit zijn de gewone droge harde keutels. De overige kleinere deeltjes worden eerst achtergehouden en bewerkt in de blinde darm: het caecum. Deze keutels worden in groepjes uitgescheiden en rechtstreeks uit de anus opgegeten door het konijn. Bij de tweede passage door de darmen worden alle stoffen die nodig zijn uit deze keutel gehaald.

Konijnen hebben twee soorten keutels. Gewone keutels, deze zijn groot, stevig van vorm en licht van kleur. Het is normaal als je die in grote hoeveelheden ziet liggen.

Blindedarmkeutels, zijn klein, zacht en donker van kleur. Als het goed is zie je deze keutels niet. Ze worden gelijk opgegeten.

Indien het konijn teveel konijnenvoer (biks, korrels) krijgt, krijgt het dermate veel energie binnen dat het zijn eigen poep niet meer zal opeten! De caecum keutels zitten dan aan de kont geplakt en er wordt ten onrechte gedacht aan een probleem met de ontlasting terwijl het een voedingsprobleem is. Lees bij het hoofdstuk voeding over de juiste hoeveelheid en het goede soort voer.

Huisvesting en verzorging

Omdat een konijn veel beweging nodig heeft is het verstandig om een ruime kooi of een ruim hok te nemen. Of bij een kleiner hok de mogelijkheid te geven om ook het hok uit te kunnen door middel van een buitenren of ze in de kamer los te laten lopen.

Binnen of buiten?

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehuisvest worden mits het buitenhok bescherming biedt tegen regen, zon en wind. Als u het konijn buiten houdt dan is een buitenhok met een ren het leukste voor het konijn zodat het ‘vrij’ kan rondlopen. Let er hierbij op dat katten en honden niet in de ren kunnen komen en dat het konijn zich niet uitgraaft.

Loslopen door de kamer

Een konijn dat binnen gehuisvest wordt vindt het leuk om af en toe door de kamer te lopen. Let er wel op dat konijnen knagen ook leuk vinden, dus denk aan meubels en elektriciteitsdraden.

Zindelijk te maken?

Konijnen zijn van nature zindelijke dieren waarbij ze in de kooi meestal een hoekje uitkiezen om hun behoefte te doen. Hierdoor kan een konijn geleerd worden om op de kattenbak te plassen als het vrij in huis rondloopt. Vaak belonen met iets lekkers helpt hierbij.

2 of 1?

Een konijn is een gezelschapsdier en is gewend om in groepen te leven. Dit betekent dat het niet graag alleen is. Het is dus beter om konijnen minstens met zijn tweeën te houden.

Wat zet je dan bij elkaar?

Een mannetje en vrouwtje samen is de beste keus!

Konijnen kunnen goed samen gehuisvest worden maar door seksueel gedrag van konijnen onderling kan onrust ontstaan. Ook is er het gevaar dat je ongewenste nakomelingen kunt krijgen! Maak dus op tijd een afspraak om uw konijnen steriel te maken.

Voeding Konijn

De voeding van konijnen moet veel ruwe vezels en weinig energie bevatten. Konijnen moeten onbeperkt hooi tot hun beschikking hebben. Verder hebben konijnen ongeveer 20 gram korrelvoeding per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig, zeker niet meer! Dit betekent ongeveer 1 eetlepel korrelvoeding per kg lichaamsgewicht. Geef uw konijn niet te veel; als dit wel gebeurt eet uw konijn namelijk te weinig van het hooi. Hooi is belangrijk voor een goede darmwerking, bij te weinig hooi kunnen de darmen stil komen te liggen. Het is ook beter geen gemengd voer te geven in verband met selectief eten waardoor ze een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kunnen krijgen. Daarnaast mogen ze per dag maximaal 50 a 100 gram per kg vers groenvoer hebben.

Het vaccineren van konijnen

Bij konijnen komen twee vervelende virusinfecties voor.

  • Myxomatose. Deze virusinfectie kenmerkt zich door zwelling van de oogleden, mond en anus. Ook verdikkingen in de huid kunnen optreden, vaak zijn de oren verdikt en voelen warm aan. De ziekte wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien en muggen. Tevens is er besmetting via direct contact of materialen mogelijk.
  • VHD (Viral Haemorrhagic Disease) is een ziekte die wordt veroorzaakt door het RHD virus (Rabbit Haemorrhagic Disease, of VHS, Viraal Hemorrhagisch Syndroom). Tot december 2015 kwam er alleen VHD type 1 voor in Nederland. VHD type 2 is momenteel helaas ook een groot probleem. Het standaard vaccin beschermd helaas nog niet tegen deze nieuwe variant van de ziekte. Om goed beschermd te zijn hebben konijnen hier dus een extra vaccinatie voor nodig.  Lees hier meer over VHD.

Madenziekte

Een zeer nare aandoening waar konijnen last van kunnen krijgen is Myasis of Madenziekte.

Met name bij warm weer komt dit nog regelmatig voor. Vliegen komen af op de geur van (dunne) ontlasting die in het hok of (soms ook) rond de anus van het konijn blijft plakken en leggen hier hun eitjes in. Als de eitjes uit komen eten de maden zich een weg naar binnen bij het konijn en kunnen zo flinke wonden veroorzaken, soms met dodelijke afloop.

Zorg dus dat het hok regelmatig schoongemaakt wordt en kijk uw konijn dagelijks na. Eventueel kunt u, preventief, Nomyiasis (anti-Myiasis spray) gebruiken om infecties te bestrijden of om besmetting te voorkomen.