Aanschaf van een kat

Een nieuw gezinslid? Dat is super leuk, maar wat heb je dan nodig en waar moet je dan rekening mee houden?

Wij hebben hier een aantal punten opgesteld wat je nodig heb voor een kat:

  • Voer en waterbak (of waterfontein)
  • Voer
  • Speeltjes
  • Ontwormings- en ontvlooiingsmiddel (te verkrijgen bij Dierenkliniek Katwijk)
  • Voldoende krabpalen, of andere krabgelegenheden
  • Hoge schuilplekken
  • Kattenbakken. Katten zijn erg schoon en gaan liever niet op een kattenbak die al bevuild is. Het advies is voor 1 kat 2 kattenbakken te hebben, voor elke extra kat, 1 extra kattenbak.
  • Voor een buitenkat een halsband met noodsluiting.
  • Stevig vervoersmandje, waar de kat rechtop in kan staan.
  • Borstels en vlooienkam

Waar rekening mee te houden bij het aanschaffen van een kat

Natuurlijk zit er wel iets verschil in de aanschaf van een volwassen kat of een kitten.

Een volwassen kat zal eerst moeten wennen aan zijn nieuwe huis, dit zal beginnen in één kamer in het huis wat later uitgebreid wordt naar het hele huis.

Laat de kat pas na minimaal 6 weken naar buiten. Zo is hij goed gewend aan zijn nieuwe huis en kan hij zijn nieuwe huis ook weer terugvinden.

Bij een kitten wordt geadviseerd deze binnen te houden tot minimaal 6 maanden. De poes of kater is vruchtbaar vanaf de leeftijd van 6 a 7 maanden. Het is verstandig de poes of kater eerst te castreren/steriliseren voordat ze naar buiten gaan. Daarvoor kunt u een afspraak maken bij ons.

De ontwikkelingsfases van een kitten

De eerste socialisatie periode start met 2 ½ week en eindigt met 7 weken. Deze wordt opgevolgd door de tweede socialisatie periode, deze is van 7 weken tot 6 maanden, deze fase wordt ook wel angstfase genoemd.

In de eerste socialisatiefase zullen ze met veel prikkels in aanraking moeten komen. Het is belangrijk de kat kennis te laten maken met alles wat hij in zijn leven tegen gaat komen. Een voorbeeld: kinderen, honden, andere katten, de vervoersmand, vervoer in de auto, borstelen etc. Omdat een kitten pas met 7 weken bij de moeder mag worden weggehaald, is er een belangrijke rol hierbij weggelegd voor de fokker.

Tijdens de tweede socialisatiefase zal angst toenemen. Elk levend wezen heeft angst nodig om te kunnen overleven. Dit is een fase waar ze zonder problemen door moeten komen, mits er een goede basis is gelegd in de eerste socialisatiefase. Tijdens de tweede socialisatiefase is de kitten gevoeliger voor trauma’s.

Het socialiseren wat tijdens de eerste socialisatiefase is uitgevoerd, zal ook tijdens de tweede socialisatiefase moeten worden voortgezet.

Mocht de fokker er alles aan doen de kitten zo goed mogelijk te socialiseren, is het raadzaam de kitten pas op te halen halverwege de tweede socialisatie fase. Meeste goede fokkers plaatsen hun kittens pas tussen de 12e en de 16e week uit huis. Mocht er niet of nauwelijks wat aan socialisatie zijn gedaan, is het raadzaam om de kitten zo vroeg als mogelijk op te halen, het liefst voor de achtste week al.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Dierenkliniek Katwijk.

Dierenkliniek Katwijk biedt u begeleiding bij de aanschaf van uw kitten en de opvoeding

Vindt u het moeilijk om te beslissen wat voor soort kat of ras bij u en uw gezin past, dan kunnen wij bij Dierenkliniek Katwijk helpen door advies te geven over waar u rekening mee moet houden met verschillende soorten katten.

Tijdens de kitten parties zal Tessa Janson u niet alleen informatie geven over het medische aspect, maar ook het gedrag van de kat. Zodat u als eigenaar goed voorbereid bent op het nieuwe gezinslid. Een goede opvoeding is van belang om optimaal te kunnen genieten van uw kat!

Tijdens de kitten party word onder andere uitgelegd wat belangrijk is tijdens de socialisatie.

Bijvoorbeeld: het aanleren van het vervoersmandje, om de reis naar Dierenkliniek Katwijk of naar een andere locatie, zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.