Aanschaf van een hond

Een nieuw gezinslid? Dat is super leuk, maar wat heb je dan nodig en waar moet je dan rekening mee houden?

Wij hebben hier een aantal punten opgesteld wat je nodig heb voor een hond.

  • Halsband of tuig met een lijn
  • Voer- en waterbak
  • Speeltjes, zeker bij een pup. Jonge honden spelen met elkaar door in elkaar te bijten. Dit doen ze natuurlijk ook bij ons mensen. Straffen voor dit sociale gedrag is heel raar, ga de pup dus leren om in een speeltje te bijten door hem/haar af te leiden met speelgoed.
  • Lekkere kluiven en beloningssnoepjes
  • Hondenkussen of mand
  • Niet te vergeten poepzakjes
  • Voer
  • Ontworming en ontvlooiing (te verkrijgen bij Dierenkliniek Katwijk)
  • Bench, de bench wordt door veel mensen als iets vervelends gezien. De bench moet voor de hond een veilige plek zijn waar ze zich in kunnen terugtrekken voor rust. De bench mag dus nooit gebruikt worden voor een straf. Het is een fijne plek, net als een mand. Het kan veel honden helpen om het alleen thuis zijn aan te leren. Voor jonge honden is het erg handig voor verplichte rust wanneer ze het nog moeilijk vinden om die rust zelf te vinden.
  • Borstels en vlooienkam.

Puppy party

Regelmatig organiseert Dierenkliniek Katwijk een Puppy party. Hier kunt u, met andere kersverse hondeneigenaren, terecht voor informatie over honden.

Waar rekening mee te houden bij het aanschaffen van een hond

Natuurlijk zit er wel iets verschil in bij de aanschaf van een volwassen hond en een pup. Beide zullen vaak nog veel moeten leren. Bij de pup moet er  rekening  gehouden worden met de diverse ontwikkelingsperiodes waar een pup doorheen gaat, waarbij de laatste eindigt op de leeftijd van een half jaar. De volwassen hond is die periodes al voorbij, maar de nieuwe eigenaar moet wel met de hond aan de slag om hem verder te socialiseren.

De ontwikkelingsfase van een pup

De eerste socialisatie perioden start met 4 weken en eindigt met 12 weken. Deze periode moet benut worden om de pup kennis te laten maken met alles wat hij in zijn leven tegen kan komen. Bijvoorbeeld mensen: man, vrouw, groot en klein, kinderen. Huishoudelijke apparaten: stofzuiger, wasmachine etc. Diverse vervoersmiddelen: Trein, bus, fiets, auto, brommer, skateboard, rolstoel etc. En verschillende dieren zoals een kat, konijn, paard en vogel. Ook heel belangrijk is dat de hond leert communiceren met andere honden die door het fokbeleid van ons mensen hele tegenstrijdige signalen communiceren zoals de Shar-pei, de Engelse bulldog, of de Rhodesian Rideback bijvoorbeeld.

De tweede socialisatie periode duurt van ongeveer 12 weken tot zo’n 6 maanden. De tweede socialisatie fase wordt ook wel de “angst fase” genoemd. Daarin wordt verder gesocialiseerd. De pup is in deze periode sneller onder de indruk van alles en is dus dan ook gevoeliger. Dit betekent dat, indien de pup iets vervelends meemaakt, hij/zij een trauma kan oplopen. Indien de pup in de eerste socialisatie periode al veel gezien heeft,  is de impact van de verschillende gebeurtenissen in de tweede socialisatie niet zo groot.

Wanneer je een hond wil aanschaffen, is het goed om te weten wat je dan in huis haalt

  • Een hond is een sociaal levend wezen wat leeft in groepsverband. Een hond is niet gemaakt om hele dagen alleen thuis te zijn, want van nature leven zij in een groep.
  • Het alleen thuis zijn aanleren is een kunstje en de ene hond is daar veel beter in dan de ander.
  • Een pup komt vaak uit het nest, waar zijn broertjes, zusjes en zijn moeder altijd in de buurt waren. De eerste nachten adviseren wij om bij de pup in de buurt te slapen, omdat hij tot die tijd nog nooit alleen is geweest en dit nog moet leren.
    Een pup alleen in de woonkamer gaat vaak huilen en piepen, dit doet hij omdat hij in paniek is. Immers in de natuur is hij ten dode opgeschreven als hij alleen is. Hij moet leren dat zijn nieuwe huis veilig is en dat hem daar niks kan gebeuren. Door bij hem te slapen in de woonkamer, weet hij dat hij niet alleen is en dus veilig. En ja, de pup of volwassen hond mag ook gewoon bij u in de slaapkamer slapen.  Of als u dat wilt zelfs bij u in bed slapen. Het is heel normaal voor een hond om bij de rest van de roedel te slapen.
  • Indien u een pup of een volwassen hond in huis haalt kan deze afkomstig zijn van een fokker, particulier of uit een asiel. Het is in alle gevallen raadzaam u goed in te laten lichten over de onderwerpen huisvesting en gedrag. Veel beroepen in de dierenwereld zijn vrije beroepen en worden beoefend door liefhebbers, deze mensen zullen u van informatie voorzien. Houd er echter rekening mee dat de meeste mensen niet zijn opgeleid om u hierin te adviseren. Wij hebben speciaal opgeleide mensen die u hierover kunnen adviseren. Dus mocht u twijfelen of heeft u een vraag, neem gerust contact met ons op.
  • Hoe oud uw hond ook is wanneer u hem of haar krijgt. Het eerste waar u mee begint is het opbouwen van een band. Dit kan enkele weken tot maanden duren voordat er een band ontstaat. Een goede manier om een band op te bouwen is uw hond mee te nemen naar een hondenschool. Wij werken samen met Hondenschool Bollenstreek. Indien u naar een andere hondenschool gaat let dan goed op waar de instructeurs zijn opgeleid en wanneer deze zijn bijgeschoold. Elke hondenschool die zijn instructeurs opleidt, vermeldt dit op zijn website. In de gedragstherapie komen veel problemen voor, deze hadden voorkomen kunnen worden door naar hondenschool te gaan met goed opgeleid personeel.

Voor meer informatie over de aanschaf van een hond, kunt u contact opnemen met Dierenkliniek Katwijk.