Teken en vlooien bij de kat

Teken

In bossen, parken en in duingebied komen teken voor. Teken kunnen zich in de huid van uw huisdier vastbijten en kunnen zorgen voor irritatie, maar belangrijker is dat teken ook een aantal gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen waaronder de ziekte van Lyme en Babesia.

De laatste jaren is er een toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten bij zowel mens als dier. Tegenwoordig kunnen ze het hele jaar door problemen veroorzaken. Het is zeer belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan met een tekentang of een speciaal tekenhaakje. Dit kunt u thuis zelf doen, maar als dat problemen geeft kunt u ook een afspraak maken zodat een van onze dierenartsassistentes bij ons op de praktijk de teek kan verwijderen bij uw kat.

Wanneer een teek binnen 24 uur na aanhechten wordt verwijderd is de kans op het overbrengen van ziekteverwekkers minimaal.

Bestrijding teken

Ter bestrijding van teken, zijn er voor katten helaas niet heel veel producten beschikbaar. Sinds kort hebben we gelukkig een goed product voor vlooien en teken bij katten, dit product werkt 12 weken! De dierenarts assistenten van Dierenkliniek Katwijk kunnen u informeren over de verschillende producten die er op de markt zijn, eventueel ook in combinatie met vlooienbescherming.

Ziektes die door teken kunnen worden overgebracht:

  • Ziekte van Lyme: deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia Burgdorferi. Deze ziekte wordt bij mensen veel vaker gezien dan bij honden. Borreliose kan zorgen voor koorts, sloomheid, een rode plek rondom de bijtplek van de teek, gewrichtsklachten en ontsteking van lymfevaten.
  • Ehrlichia: de teken die deze ziekte overdragen, kwamen voorheen alleen voor in het buitenland, maar tegenwoordig worden deze teken ook in Nederland gevonden. Ehrlichia kan zorgen voor koorts, stollingsstoornissen en algehele malaise.
  • Babesia: ook de teken die deze ziekte overbrengen komen tegenwoordig niet alleen meer in Zuid-Europa voor helaas; in Nederland worden ook teken gevonden die Babesia bij zich dragen. Babesia kan zorgen voor koorts, bloedarmoede, rode/bruine urine en nierfalen.

Vlooien

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). De kattenvlo is ook bij de hond de meest voorkomende vlo.

Vlooien komen ook bij puppy’s en kittens voor. Dus het kan, dat als u uw hondje of katje heeft opgehaald, hij of zij vlooien heeft. Het is belangrijk om uw pup of kitten met een geschikt vlooienmiddel te behandelen. Vlooien leggen veel eitjes en deze kunnen wel een jaar in huis blijven liggen voordat ze uitkomen. Het voorkomen van een vlooienplaag is beter dan het genezen ervan! Voor de meeste anti-vlooien pipetten geldt dat ze mogen worden gebruikt vanaf een leeftijd van 8 weken.

Vlooienmiddelen zijn zonder afspraak bij de balie op te halen. De dierenartsassistenten van Dierenkliniek Katwijk kunnen u informeren over de verschillende producten die er op de markt zijn. Aan de balie hebben we speciale producten voor zeer jonge pups en kittens. Maar uiteraard voor volwassen dieren hebben we verschillende producten. Komt u gerust langs.

Heeft u een vraag over teken en/of vlooien? Dan kunt u contact opnemen met onze dierenartsenpraktijk.