Op reis met uw kat

Wat is er leuker dan naar een zonnig oord vertrekken voor een vakantie met het hele gezin? Voor huisdieren zoals katten, kleine knagers, vogels en reptielen is het beter om thuis te blijven. Familie, vrienden of buren zijn dan de ideale oppas. Áls u gaat en toch uw kat meeneemt, is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden onder andere:

Voorbereiding

Om te beginnen is het verstandig om tijdig advies in te winnen: een goede voorbereiding is het halve werk! Voor sommige landen gelden extra strenge eisen, bijvoorbeeld aanvullende bloedtesten.

Voor reizen naar het buitenland heeft uw dier een Europees dierenpaspoort nodig. De Nederlandse versie van het EU-paspoort is verkrijgbaar bij uw dierenarts.

Een rabiësvaccinatie is verplicht voor invoer in alle landen. Deze enting kan pas gegeven worden als het dier ouder is dan 12 weken en moet tenminste 21 dagen voor vertrek zijn toegediend (bij sommige landen al eerder). Dieren jonger dan 3 maanden mogen niet meer vervoerd worden naar het buitenland, aangezien ze nog niet gevaccineerd zijn. Het vaccin dat Dierenartsenpraktijk Katwijk gebruikt geeft drie jaar lang een goede immuniteit / bescherming. In sommige landen is een rabiëstiterbepaling vereist. Een rabiëstiterbepaling is een bewijs dat er voldoende antistoffen zijn aangemaakt door het lichaam. Dit wordt gemeten in het bloed.

Identificatie van uw dier door middel van een chip is verplicht.

Sommige landen (o.a. Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Finland, Malta en Cyprus) stellen aanvullende eisen, zoals een ontworming of een tekenbehandeling, die (een paar dagen) voor vertrek door een dierenarts gegeven moet worden en afgetekend in het paspoort. Ook een pension vraagt om vaccinatie van uw kat; dit vanwege voorschriften en verzekeringsvoorwaarden en het hogere besmettingsgevaar.

Veel mensen vieren vakantie in de warmere landen rond de Middellandse Zee of buiten Europa. In deze landen komen andere parasieten voor dan in ons eigen land, waarvan sommigen vervelende gevolgen kunnen geven indien preventie achterwege blijft. Zorg dat u tijdig op de hoogte bent!

Als u weet welk land uw vakantiebestemming wordt, kunt u de meest betrouwbare up-to-date informatie vinden bij de ambassade van het land van uw bestemming (bijv. op hun website of op www.licg.nl).

Ook belangrijk is het om te kijken naar de eisen van de landen waar u doorheen reist! Als de chip en/of entingen niet op orde zijn òf u heeft geen recente gezondheidscheck bij u, kan dat een fikse boete opleveren of kan men zelfs weigeren uw dier (terug) de grens over te laten gaan. Dit geldt voor elk bezoek aan het buitenland, maar ook voor een dagje Antwerpen… Neem bij twijfel contact met ons op, wij hebben alle relevante informatie op de praktijk.

Op onze links pagina vindt u de informatieve websites van het LICG en de Rijksoverheid. En er is een app die u kunt downloaden voor uw smartphone.

Vlooien, wormen en teken

Ongedierte, zoals teken en vlooien, horen natuurlijk niet thuis in de vacht van uw huisdier. Regelmatig behandelen is de beste manier om besmettingen met deze parasieten te lijf te gaan. Behandel uw huisdier daarom enige dagen voordat het naar een pension gaat en ook weer bij terugkomst na de vakantie. Met name in de (warme) zomerperiode en in een omgeving waar veel dieren dicht op elkaar verblijven, is een besmetting immers zo opgelopen. Sommige pensions willen een bewijs van ontvlooiing en ontworming. Vraag van tevoren of dit bij uw pension ook het geval is. Voorkomen is essentieel! Maar ontworm uw kat ook zeker na een bezoek aan het pension.

Indien uw kat mee gaat op reis is dit nog belangrijker! Team Dierenkliniek Katwijk kan u precies vertellen welke middelen voor uw vakantiebestemming geschikt zijn.

De kat blijft thuis

Het is verstandig op tijd na te denken wat er met uw kat gaat gebeuren. Er gaan immers veel mensen op vakantie in de zomer. Gaat het dier mee, gaat het naar een pension of oppas, of blijft het thuis? De meeste mensen vinden een oppas aan huis gemakkelijker dan het regelen van een pension. Er zijn twee mogelijkheden: de oppas logeert bij u of de oppas komt dagelijks langs. Dat laatste kan niet met honden, die hebben nu eenmaal meer aandacht nodig dan dat ene uurtje per dag. Oppas aan huis vinden is echter niet makkelijk. Als u geluk heeft, vindt u een buur of kennis bereid.

Geef uw oppas altijd duidelijke instructies en laat uw vakantieadres, het adres van uw dierenarts en een foto van het dier achter. En zorg ervoor dat uw dier gechipt en dat de chip goed geregistreerd is voor u vertrekt!

Aandacht

Katten hechten zich erg aan hun eigen omgeving. Daarom doet u de meeste katten geen plezier met een lange reis of een bezoek aan een pension. Jonge, nieuwsgierige katten zullen er minder moeite mee hebben dan oude, in zichzelf gekeerde dieren. Als het mogelijk is dat er iemand bij u thuis komt om voor de kat te zorgen, is dat voor de meeste katten de beste oplossing. Het zou fijn zijn als de oppas voldoende aandacht aan de kat kan geven, en goed in de gaten kan houden of er niets met de kat mis is. Sommige katten zijn er gehecht aan de eigenaar en kunnen bij afwezigheid van de eigenaar stoppen met eten of naast de bak gaan plassen.

Gebruik van het reismandje

Als u uw kat mee wilt nemen in de trein, auto of vliegtuig, dan moet u er zeker van zijn dat uw kat veilig en comfortabel in een geschikt reismandje zit. En laat hem of haar hier tot het eind van de reis in laat zitten, omdat katten in paniek kunnen raken en dan wegrennen.

Met het goed aanleren van het reismandje kan u bijna niet vroeg genoeg mee beginnen. Eigenlijk moet de fokker hier al een begin mee maken door de kitten al in de eerste weken regelmatig in een reismandje te zetten en mee te nemen in de auto, omdat de kitten zijn eerste ontwikkelingsfase (tussen de 2,5 en 7 weken) in z’n geheel bij de fokker doorbrengt. Wanneer de kitten eenmaal bij u is, moet u dit ook regelmatig doen. Uiteraard kunt u de kat leren om op commando het reismandje in te gaan (neem hiervoor contact op met Dierenkliniek Katwijk).

Neem ruim de tijd om de kat te laten wennen aan het reismandje of de bench/reiskennel. Zorg ervoor dat het een aangename plek wordt. Voer de kat traktaties als ze er eenmaal in zit en zorg dat er een vertrouwde geur van bijvoorbeeld een dekentje of een kussen waar de kat graag op ligt aanwezig is. Laat de deur open en om erin te slapen. Daarna, als de kat vertrouwd is aan de reismand, kunt het deurtje sluiten en met de kat voorzichtig door het huis lopen. Pas wanneer dit goed gaat kunt u proberen om de kat met mand en al in de auto te zetten. Ook hier is het belangrijk dat de kat vertrouwd raakt met de nieuwe omgeving. Hierna kunt u voorzichtig een stukje gaan rijden. Wanneer u vroeg met de socialisatie met het reismandje en de auto begint, leert de kat dat de reismand en auto geen onaangenaam ding is en dat het niet beangstigend is om in de auto te zitten. Natuurlijk zijn er ook katten die vaak reizen met hun eigenaar en niet in paniek raken in een nieuwe omgeving, er zijn echter maar weinig van deze katten.

Als u meerdere katten heeft moet u elke kat een apart reismandje geven, omdat deze een betere luchtdoorstroming toestaan, meer ruimte hebben en minder kans hebben op oververhitting. Zelfs de beste vrienden kunnen gestrest raken gedurende een reis en op een rare, gespannen manier met elkaar omgaan. Aparte reismandjes zullen eventueel letsel voorkomen. Zorg er wel voor dat ze elkaar kunnen zien en horen, waardoor ze zich wat comfortabeler voelen.

Reizen met de auto

Het kan erg gevaarlijk zijn om een kat los in de auto te laten zitten. Dit kan niet alleen een ongeluk veroorzaken doordat de kat verstrikt raakt met de bestuurder, maar als een raam of deur wordt geopend of een ongeval heeft plaatsgevonden, kan de kat ontsnappen en verdwaald raken. In Nederland is dit niet verboden om te doen, in sommige andere landen wel, dus laat u hierover goed informeren.

U zult moeten investeren in een reismandje dat sterk is en gemakkelijk schoon te maken is mocht de kat urineren, poepen of ziek worden tijdens de reis. Plaats het reismandje ergens waar het veilig staat als u plotseling moet remmen, maar waar het een goede luchtstroom heeft, dat wil zeggen niet onder andere bagage stukken achter in de auto. Zet de kat nooit in de kofferbak neer. U kunt het reismandje achter één van de voorstoelen zetten of de veiligheidsgordel gebruiken om ervoor te zorgen dat het mandje veilig op de passagiersstoel blijft staan.

Wanneer uw kat niet (goed) gesocialiseerd is met een reismandje en/of een auto. Raden wij aan om dit zoveel als mogelijk te beperken. De kans is vrij klein dat uw kat de reis als prettig ervaart, wanneer u te laat begint met het socialiseren met de reismand en/of de auto. Als u meer info wenst hierover, neem dan contact op met Dierenkliniek Katwijk.

Reizen met het vliegtuig

Als u van plan bent om met uw kat per vliegtuig te reizen, dan moet u dit van tevoren goed plannen. U hebt de keus uit een aantal luchtvaartmaatschappijen en de manier waarop ze uw kat vervoeren kan invloed hebben op uw keuze. De meeste luchtvaartmaatschappijen staan het niet toe om katten samen met hun eigenaren te laten reizen, ze moeten in een speciaal gedeelte van het laadruim dat verwarmd is en onder druk staat. Het reizen gaat met de meeste katten prima, maar het is niet toegestaan om met een drachtige kat of kittens jonger dan 15 weken te reizen. Bedenk ook dat niet alle vluchten een vergunning hebben om dieren te vervoeren, dus het kan zo zijn dat de kat met een andere vlucht moet reizen dan u.

Boek indien mogelijk, een rechtstreekse vlucht voor de kat zodat ze niet hoeft te wachten in een erg warm of juist koud land. De International Air Transport Association Standards (de Standaard van de Internationale Vereniging voor Luchtvaarttransport) zegt dat een reismand of bench groot genoeg moet zijn om in te kunnen staan en het moet mogelijk zijn om er gemakkelijk in rond te kunnen draaien. Neem contact op met afzonderlijke luchtvaartmaatschappijen over wat zij noodzakelijk achten.

Medicijnen

Indien uw kat medicijnen gebruikt, zorg dan dat u voldoende medicijnen meeneemt! Het kan verstandig zijn om een korte uitleg van de medische conditie van uw dier in het Engels (of andere taal) mee te nemen, mocht een bezoekje aan de plaatselijke dierenarts nodig blijken. Dit staat namelijk niet standaard in het paspoort. Wij helpen u hierbij graag.

Verzekeren

Hoewel je van alles kunt verzinnen om ongelukken te voorkomen, heeft iedereen wel eens pech. De stress alleen al, is dan erg genoeg. Check daarom tijdig de polisvoorwaarden van uw dierenverzekering of sluit een extra vakantieverzekering af. Een speciale annuleringsverzekering afsluiten kan ook, want soms moet een reis geannuleerd worden, omdat de kat zo ziek is dat hij niet mee kan. Uw assurantie persoon kan u hierover informeren.

Checklist ‘met uw huisdier op vakantie’

  • Dierenpaspoort (en evt. inentingsboekje)
  • Rabiësverklaring voor de kat (staat in paspoort)
  • Gezondheidsverklaring van de dierenarts, indien verplicht in land van bestemming (in paspoort)
  • Telefoonnummer van eigen dierenarts
  • Eventuele medicijnen
  • Halsbandje met kokertje met daarin naam kat en telefoonnummer eigenaar (start met +31)
  • Voldoende eigen voer (voor onderweg en voor de eerste dagen in ieder geval)
  • Water voor onderweg
  • Reiskennel met een vertrouwd kleed met de eigen geur van de kat
  • Eigen eet- en drinkbakken
  • EHBO-doos voor uw huisdier
  • Een foto en chipnummer van uw huisdier (voor als u hem kwijtraakt)

Heeft u nog extra advies nodig over reizen met uw dier, dan helpen wij u daar natuurlijk graag mee. Neem gerust contact met ons op en wij geven u advies op maat!

Namens het team van Dierenkliniek Katwijk wensen wij u en uw huisdier(en) een heel fijne vakantie!!