Vaccineren

Waarom vaccineren?

Wij raden aan om uw pup en volwassen hond regelmatig te vaccineren. Een vaccinatie, ofwel inenting, is een middel dat het afweersysteem van het dier versterkt, maar het dier niet ziek maakt. Zo bouwt uw pup / hond goede weerstand op tegen een aantal (dodelijke) ziektes. Meer informatie over de verschillende ziektes waartegen we vaccineren kunt u onderaan dit artikel vinden.

Tegenwoordig hoort u veel over het titeren van de vaccinaties. Hierbij wordt de hoeveelheid antistoffen tegen een virale ziekte gemeten. Dit betekent dat titeren alleen mogelijk is voor de virale aandoeningen; Parvo, hondenziekte en leverziekte. Titeren van Leptospirose of kennelhoest is dus niet mogelijk!

Vaccinatieschema

Ons vaccinatieschema is als volgt:

6 weken (bij de fokker): Parvo & Hondenziekte
9 weken: Parvo + Leptospirose + Kennelhoest
12 weken: De grote cocktail (Parvo + Leptospirose + Hondenziekte + Leverziekte) + eventueel hondsdolheid *
1 jaar: grote cocktail + eventueel Kennelhoest **
2 en 3 jaar kleine cocktail (Leptospirose) + eventueel Kennelhoest **

*Indien uw hond naar het buitenland gaat is de enting tegen hondsdolheid (rabiës) verplicht, deze dient eens in de drie jaar gegeven te worden. Deze enting mag pas gegeven worden vanaf 12 weken leeftijd.

** Kennelhoest: vaak noodzakelijk indien uw hond naar de kennel, pension of uitlaatservice gaat, maar in het algemeen aanbevolen. Informeer hierover bij de pensionhouder, hondenclub of uitlaatservice!

Er zijn 2 mogelijkheden:

  1. een injectie, deze moet minimaal 2x gegeven worden met 3 weken ertussen en is 1 jaar geldig, na deze basis vaccinatie is een jaarlijkse vaccinatie voldoende.
  2. een neusdruppel, deze hoeft maar 1x te worden toegediend en is 1 jaar geldig, daarna moet deze eventueel jaarlijks herhaald worden. De meeste pensions vragen om de neusdruppel.

Hond mee naar het buitenland?

Indien u uw hond meeneemt naar het buitenland zijn daar bepaalde regels aan verbonden. Zo is het voor elk land verplicht de hond te laten vaccineren tegen Hondsdolheid (rabiës). Deze moet voor landen binnen de Europese Unie minimaal 21 dagen van tevoren gegeven worden. Voor landen buiten de EU gelden andere regels, neem hiervoor ruim van tevoren contact met ons op (minimaal 7 maanden). Pups kunnen pas vanaf 12 weken worden ingeënt tegen hondsdolheid (rabiës). Dieren jonger dan 3 maanden en 3 weken mogen niet meer vervoerd worden naar het buitenland, aangezien ze nog niet goed gevaccineerd zijn. Ook is een chip en een officieel paspoort verplicht om naar het buitenland te kunnen reizen.

Lees meer hierover op de pagina Op reis met uw hond.

Hondenziekte of Distemper

Vooral jonge honden zijn gevoelig. Het is een virus dat onder andere de slijmlagen van de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel aantast. Pups krijgen koorts en gaan hoesten, waarna ze lusteloos worden, gaan braken en diarree krijgen. Het virus kan ook in het zenuwstelsel terechtkomen met onder andere verlamming als gevolg, maar dan is het meestal al te laat.

Besmettelijke leverziekte of Hepatitis

Dit virus kan verschillende orgaansystemen aantasten maar het belangrijkste is de schade die aan de lever wordt veroorzaakt. Dit veroorzaakt onder andere hoge koorts, een pijnlijke buik, braken, diarree en soms bloedingen. De ziekte kan mild verlopen maar honden kunnen er ook ernstig ziek van zijn en zelfs sterven.

Parvo

Dit virus is zeer resistent en is algemeen verspreid in de hondenpopulatie. Hoe jonger de hond, hoe erger de ziekte verloopt. Bij pups die in de eerste levensweek worden besmet tast het virus vooral de hartspier aan waarbij 70% van de pups zal sterven. Deze variant komt niet zoveel meer voor omdat de meeste moederdieren tegenwoordig goed gevaccineerd zijn. Bij iets oudere pups en volwassen honden met een slecht immuunsysteem zal het virus vooral de darmcellen aantasten met ernstige diarree en uitdroging tot gevolg.

Besmettelijke Kennelhoest

Kennelhoest komt veel voor in de hondenpopulatie en wordt erg makkelijk tussen honden overgedragen. Besmettelijke hondenhoest kan niet alleen in kennels en pensions worden opgelopen maar overal waar uw hond andere honden ontmoet zoals op het hondenuitlaatveld of op de hondenschool. De slijmvliezen van de neus, keel en luchtpijp worden aangetast waarbij er hoesten, oog- en neusvloei en soms ook algemene symptomen als koorts gezien word. De aandoening wordt veroorzaakt door een virus (Para-influenza) en een bacterie (Bordetella). Vooral bij jonge honden of honden met een verminderd immuunsysteem zal de ziekte symptomen geven. Zij kunnen er erg ziek van worden.

Leptospirose

Leptospirose, waaronder de ziekte van Weil, wordt veroorzaakt door een bacterie die overgedragen wordt via urine van geïnfecteerde honden. Kleine knaagdieren zoals muizen en ratten zorgen voor verdere verspreiding op uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water. De bacterie veroorzaakt schade aan met name de lever en de nieren, en honden kunnen er erg ziek van worden. Koorts, braken, uitdroging, bloedingen en sterfte kunnen optreden. De ziekte van Weil is ook overdraagbaar naar de mens toe (zoönose).

Gezien het groeiend aantal gevallen van besmetting met leptospirose bij mensen en honden in de afgelopen jaren, is het erg belangrijk om tegen leptospirose is vaccineren. Tot voor kort veroorzaakten vooral twee varianten (Canicola en Icterohaemorrhagiae) ziektegevallen in West-Europa. De huidige vaccins beschermen uitstekend tegen deze twee varianten. Echter, steeds vaker worden ook andere varianten in West-Europa aangetroffen (Australis en Grippotyphosa). Om bescherming te bieden tegen deze nieuwe varianten van leptospirose is er nu een nieuw vaccin beschikbaar. Dierenkliniek Katwijk gebruikt alleen dit nieuwe vaccin.

Hondsdolheid of Rabiës

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door contact met speeksel van een besmet dier. Honden moeten gevaccineerd worden tegen hondsdolheid als ze de grens over gaan, niet alleen om te voorkomen dat het dier in het buitenland met hondsdolheid besmet worden, maar ook om te voorkomen dat een dier met hondsdolheid in Nederland terecht komt. Een dier met hondsdolheid levert namelijk een groot gevaar voor de volksgezondheid op. De laatste keer dat een hond met hondsdolheid in Nederland is geconstateerd was op 15 februari 2012 toen een pup van 8,5 week oud vanuit Marokko en Spanje uiteindelijk in Amsterdam terecht kwam.