Bestrijding teken en vlooien bij uw hond

Ter bestrijding van teken en vlooien bij uw hond zijn er een aantal producten beschikbaar. Natuurlijk kan dit door middel van een pipet of een band, maar tegenwoordig bestaan er ook tabletten die werken tegen teken en vlooien. De dierenartsassistenten van Dierenkliniek Katwijk kunnen u informeren over de verschillende producten die er op de markt zijn en u de veiligste middelen aanbevelen.

Teken

In bossen, parken en in duingebied komen teken voor. Teken kunnen zich in de huid van uw huisdier vastbijten en kunnen zorgen voor irritatie. Maar belangrijker is dat teken ook een aantal gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen waaronder de ziekte van Lyme en Babesia.

De laatste jaren is er een toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten bij zowel mens als dier. Tegenwoordig kunnen ze het hele jaar door problemen veroorzaken. Het is zeer belangrijk uw hond regelmatig na te kijken en wanneer hij of zij een teek heeft, deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan met een tekentang of een speciaal tekenhaakje. Dit kunt u thuis zelf doen, maar als dat problemen geeft, kunt u ook een afspraak maken om een dierenartsassistente bij ons op de praktijk de teek te laten verwijderen.

Wanneer een teek binnen 24 uur na aanhechten wordt verwijderd, is de kans op het overbrengen van ziekteverwekkers minimaal.

Ziektes die door teken kunnen worden overgebracht

  • Ziekte van Lyme: deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia Burgdorferi. Deze ziekte wordt bij mensen veel vaker gezien dan bij honden. Borreliose kan zorgen voor koorts, sloomheid, een rode plek rondom de bijtplek van de teek, gewrichtsklachten en ontsteking van lymfevaten.
  • Ehrlichia: de teken die deze ziekte overdragen, kwamen voorheen alleen voor in het buitenland, maar tegenwoordig worden deze teken ook in Nederland gevonden. Ehrlichia kan zorgen voor koorts, stollingsstoornissen en algehele malaise.
  • Babesia: ook de teken die deze ziekte overbrengen komen tegenwoordig niet alleen meer in Zuid-Europa voor helaas; in Nederland worden ook teken gevonden die Babesia bij zich dragen. Babesia kan zorgen voor koorts, bloedarmoede, rode/bruine urine en nierfalen.

Vlooien

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). De kattenvlo is ook bij de hond de meest voorkomende vlo.

Vlooien komen ook bij puppy’s en kittens voor, dus het kan dat als u uw hondje of katje heeft opgehaald, hij of zij vlooien heeft. Het is belangrijk op uw pup of kitten met een geschikt vlooienmiddel te behandelen. Vlooien leggen veel eitjes en deze kunnen wel een jaar in huis blijven liggen, voordat ze uitkomen. Het voorkomen van een vlooienplaag is beter dan het genezen ervan! Voor de meeste anti-vlooien pipetten geldt dat ze mogen worden gebruikt vanaf een leeftijd van 6 of 8 weken.

Twijfelt u of uw hond misschien vlooien of teken heeft of heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.