Op reis met uw hond

Wat is er leuker dan naar een zonnig oord vertrekken voor een vakantie met het hele gezin? Het hele gezin betekent steeds vaker: inclusief de hond en soms ook de kat. In hoeverre we onze huisdieren echt een plezier doen met zo’n onderneming willen we niet ter discussie stellen, maar áls u gaat en de huisdieren meeneemt, is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden onder andere:

Voorbereiding

Om te beginnen is het verstandig om tijdig advies in te winnen: een goede voorbereiding is het halve werk! Voor sommige landen gelden extra strenge eisen, bijvoorbeeld aanvullende bloedtesten.

Voor reizen naar het buitenland heeft uw dier een Europees dierenpaspoort nodig. De Nederlandse versie van het EU-paspoort is verkrijgbaar bij uw dierenarts.

Een rabiësvaccinatie is verplicht voor invoer in alle landen. Deze enting kan pas gegeven worden als het dier ouder is dan 12 weken en moet tenminste 21 dagen voor vertrek zijn toegediend (bij sommige landen al eerder). Dieren jonger dan 3 maanden en 3 weken mogen niet meer vervoerd worden naar het buitenland, aangezien ze nog niet voldoende gevaccineerd zijn. Het vaccin dat Dierenartsenpraktijk Katwijk gebruikt geeft drie jaar lang een goede immuniteit / bescherming. In sommige landen is een rabiëstiterbepaling vereist, een bewijs dat er voldoende antistoffen zijn aangemaakt door het lichaam.

Identificatie van uw dier door middel van een chip is verplicht.

Sommige landen (o.a. Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Finland, Malta en Cyprus) stellen aanvullende eisen, zoals een ontworming of een tekenbehandeling, die (een paar dagen) voor vertrek door een dierenarts gegeven moet worden en afgetekend in het paspoort.

Sommige landen hanteren een invoer-/reisverbod op een aantal rassen of hebben de verplichting tot een muilkorf voor bepaalde hondenrassen. Dit kan in sommige landen zelfs verschillen per provincie. In Duitsland bijvoorbeeld bent u verplicht uw hond veilig vast te zetten in de auto met een hondengordel, reiskennel of achter een speciaal hondenhek. Ook moet u voor honden zwaarder dan 20kg of een schofthoogte hoger dan 40cm altijd een muilkorf bij u hebben. Deze honden dienen altijd aangelijnd te zijn.

Veel mensen vieren vakantie in warmere landen. In deze landen komen andere parasieten voor dan in ons eigen land, waarvan sommigen vervelende gevolgen kunnen geven indien preventie achterwege blijft. Zelfs in het zuiden van Frankrijk of Duitsland komen al andere parasieten voor. Zorg dat u tijdig op de hoogte bent!

Als u weet welk land uw vakantiebestemming wordt, kunt u de meest betrouwbare up-to-date informatie vinden bij de ambassade van het land van uw bestemming (bijv. op hun website of op www.licg.nl). Ook belangrijk is het om te kijken naar de eisen van de landen waar u doorheen reist! Als de chip en/of entingen niet op orde zijn òf u heeft geen recente gezondheidscheck bij u, kan dat een fikse boete opleveren of kan men zelfs weigeren uw dier (terug) de grens over te laten gaan. Dit geldt voor elk bezoek aan het buitenland, dus ook voor een gezellig dagje Antwerpen of Keulen… Neem bij twijfel contact met ons op, wij hebben alle relevante informatie op de praktijk. Op onze pagina met handige links vindt u de informatieve websites van het LICG, de Rijksoverheid en Dogsincluded, en er is een app die u kunt downloaden voor uw smartphone.

Vlooien, teken en andere nare beestjes

Infectie door besmette zandvliegjes kan de ernstige ziekte Leishmania veroorzaken. Ook teken kunnen nare ziektes overbrengen zoals de Ziekte van Lyme (Borrelia), Babesiose of Ehrlichiose. Een goede vlooien-, teken- en zandvliegjesbestrijding is niet alleen belangrijk maar ook noodzakelijk. Voorkòmen is essentieel! Team DK Katwijk kan u precies vertellen welke middelen voor uw vakantiebestemming geschikt zijn.

Ontwormen

Naast de ‘gewone wormen’ zoals de spoel- en lintworm, treffen we in zuidelijke landen de hartworm Dirofilaria immitis aan, die overgebracht wordt door besmette stekende muggen. De hartworm is een gemeen wormpje dat, zoals de naam al zegt, voorkomt in de bloedvaten in en rondom het hart. Het veroorzaakt een verminderd uithoudingsvermogen en hoestklachten. Vroeger kwam deze worm alleen rondom de Middellandse Zee voor, tegenwoordig al tot halverwege Frankrijk. Een andere worm de vossenlintworm Echinococcus multilocularis, is in Nederland nog zeldzaam, maar is zeer gevaarlijk voor de mens (als blaasworm). Deze worm komt in omringende landen zoals België en Duitsland wel steeds vaker voor. In heel Europa wordt de longworm Angiostrongylus vasorum steeds vaker gevonden bij de hond (en vos). Deze worm is voor het eerst geïdentificeerd in Frankrijk en wordt heel verwarrend de ‘Franse hartworm’ genoemd, terwijl het een longworm(!) is, die hoestklachten veroorzaakt en overgebracht wordt via naaktslakken. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede ontwormingsmiddelen die wormen effectief bestrijden. Ook hier geldt: voorkòmen is essentieel. Neem gerust contact met ons op om te informeren welk ontwormingsmiddel het meest geschikt is voor uw huisdier tijdens uw vakantie (en daarna).

De hond mee in de auto

Honden vinden het vaak prachtig om met de baas mee te mogen op vakantie. Een rit naar Zuid Frankrijk is echter wel wat anders dan een middagje naar het bos, dus oefen van tevoren een lange autorit.

Hier een aantal tips.

Laat uw huisdier wennen aan ritjes in de auto, indien nodig.

Laat uw huisdier een paar weken voor de reis alvast wennen aan de reiskennel (indien deze gebruikt gaat worden), tijdens de reis voelt hij zich dan meer op zijn gemak. Leg er een kleed in met een voor hem vertrouwde lucht, dan voelt hij zich fijner.

Zorg dat uw hond een veilige plek krijgt in de auto. Wanneer huisdieren los in de auto mee reizen, kunnen ze onder de pedalen kruipen, ontsnappen of ernstig gewond raken tijdens een botsing. Honden kunnen beter in een reiskennel reizen (maar deze moet dan niet voorin op de bijrijdersplaats, als daar een ingeschakelde airbag zit!). Er zijn ook speciale hondengordels, die in sommige landen zelfs verplicht zijn.

Laat uw dier nooit zonder toezicht achter in de auto, óók niet met een raampje open! De temperatuur in een auto kan binnen een paar minuten oplopen tot meer dan 50°C, zelfs in de schaduw! Bedenk ook dat de zon draait: een auto die eerst in de schaduw stond, kan na een tijdje volop in de zon staan.

Zorg ervoor dat uw huisdier niet oververhit raakt!! Mensen zweten om hun warmte kwijt te raken, maar honden en katten kunnen dat niet. Zij raken dus snel oververhit en kunnen sterven als gevolg hiervan. Zorg dus voor voldoende frisse lucht in de auto. Doe eventueel een raampje open, maar zo dat niet de hele kop eruit kan. Eventueel kunt u zonwering op de ramen aanbrengen.

Stop regelmatig, ook om uw dier te laten drinken. U kunt uw hond dan meteen even uitlaten. Geef eventueel bij elke stop een klein beetje eten, liever dan in 1x een hele bak vol zoals thuis. Voor ieder huisdier geldt de ongeschreven regel: twee uur rijden – een kwartier rust.

Als uw huisdier niet tegen autorijden kan, maak dan geen lange autoritten. Heeft u geen andere keus, dan zijn er tegenwoordig gelukkig geschikte middelen tegen reisziekte. U kunt contact met ons opnemen als u meer informatie zoekt over wagenziekte.

Reisziekte

Net als mensen kunnen honden en katten last krijgen van reisziekte. Het helpt als er tijdens de rit genoeg frisse lucht is in de auto en ook dat u regelmatig stopt, zeker bij een lange tocht. Tegenwoordig zijn er heel goede tabletten tegen wagenziekte voor honden verkrijgbaar. Het is wel verstandig deze een keer uit te proberen alvorens u op vakantie gaat. Reisziektetabletten voor mensen zijn ongeschikt voor uw huisdier! Dat geldt overigens voor veel humane (= voor mensen) medicijnen, maar dat terzijde. U kunt bij Dierenkliniek Katwijk terecht voor informatie, wij helpen u graag.

Reizen met het vliegtuig

Vliegtuigmaatschappijen hebben allemaal verschillende regels voor het vervoer van huisdieren. U doet er dus verstandig aan tijdig te informeren of een vliegtuigmaatschappij dieren accepteert en aan welke regels u in dat geval gebonden bent.

Vliegtuigmaatschappijen vervoeren huisdieren alleen in een kennel of een speciale transsporttas. Kennels voor in het bagageruim moeten voldoen aan de wettelijke eisen van de IATA (International Air Transport Association). Merken die hier aan voldoen zijn Sky en Vari, te koop bij grotere dierenwinkels en op Schiphol. Het gewicht van uw huisdier inclusief kennel bepaalt vaak of uw dier in de cabine of in het bagageruim vervoerd wordt.

Zorg ervoor dat de kennel voorzien is van uw eigen gegevens! Vermeld ook de naam van uw huisdier, zijn voerinstructies en eventueel noodzakelijke medicatie.

Veel vliegtuigmaatschappijen hanteren een minimum leeftijd waarop uw huisdier mag reizen. Uw vliegtuigmaatschappij kan u vertellen of uw huisdier oud genoeg is om mee te vliegen, dus informeer tijdig.

Controleer altijd een dag van tevoren of er geen vluchtveranderingen zijn.

Geef uw huisdier 24 uur voor vertrek licht verteerbaar eten. Hij mag wel onbeperkt water drinken.

Vertrouwde basis

Zowel voor de hond als kat geldt, dat er op vakantie veel nieuwe dingen op hen afkomen, soms raken ze zelfs wat ‘van slag’ door alle nieuwe indrukken. Een vertrouwde basis is dus heel prettig voor ze. Neem een veel gebruikt kleed of mandje mee, eventueel een speeltje, bal of knuffel; ook de eigen etensbakken en voldoende(!) voer. Het beste kunt u uw huisdier z’n eigen voer geven: elke voerverandering kan onverwacht problemen geven, zoals diarree. Dat wil je graag voor zijn, zeker op vakantie.

Medicijnen

Indien uw dier medicijnen gebruikt, zorg dan dat u voldoende medicijnen meeneemt! Het kan verstandig zijn om een korte uitleg van de medische conditie van uw dier in het Engels (of andere taal) mee te nemen, mocht een bezoekje aan de plaatselijke dierenarts nodig blijken. Dit staat namelijk niet standaard in het paspoort. Wij helpen u hierbij graag.

Verzekeren

Hoewel je van alles kunt verzinnen om ongelukken te voorkomen, heeft iedereen wel eens pech. De stress alleen al, is dan erg genoeg. Check daarom tijdig de polisvoorwaarden van uw dierenverzekering of sluit een extra vakantieverzekering af. Een speciale annuleringsverzekering afsluiten kan ook, want soms moet een reis geannuleerd worden, omdat de hond zo ziek is dat hij niet mee kan. Uw assurantie persoon kan u hierover informeren, ook bij ons kunt u terecht voor diverse vragen over het verzekeren van uw hond of kat.

Checklist ‘met uw huisdier op vakantie’

  • Dierenpaspoort (en evt. inentingsboekje)
  • Rabiësverklaring voor de hond (staat in paspoort)
  • Gezondheidsverklaring van de dierenarts, indien verplicht in land van bestemming (in paspoort)
  • Telefoonnummer van eigen dierenarts
  • Eventuele medicijnen en/of reisziekte tabletten
  • Voldoende eigen voer (voor onderweg en voor de eerste dagen in ieder geval)
  • Water voor onderweg
  • Reiskennel met een vertrouwd kleed
  • Halsband met naampenning en telefoonnummer eigenaar (start met +31)
  • Riem, mand, deken (en eventueel knuffel, speeltje of bal)
  • Eigen eet- en drinkbakken
  • Eventueel muilkorf (verplicht in sommige landen)
  • Extra riem
  • EHBO-doos voor uw huisdier
  • Een foto en chipnummer van uw huisdier (voor als u hem kwijtraakt)

Heeft u nog extra advies nodig over reizen met uw dier, neem dan even contact met ons op, dan helpen wij u daar natuurlijk graag mee. Wij geven u advies op maat!

Namens het team van Dierenkliniek Katwijk wensen wij u en uw huisdier(en) een heel fijne vakantie!!