Waar op te letten met kouder weer?

 

Het is weer zover, het is herfst en het wordt ook weer kouder!

Wat heeft het koude weer voor invloed op onze 
honden?

Als de nachtvorst aanhoudt zal er weer gestrooid gaan worden. Dit strooizout is irriterend voor de voetzooltjes van uw hond, houdt deze dan ook goed vet met vaseline. Daarnaast kan het zout op de vacht en tussen de teentjes van u hond terecht komen met uitlaten. Probeer de voetjes goed schoon te maken met lauwwarm water zodra u thuiskomt zodat hij/zij het niet af kan likken. Als een hond te veel zout binnenkrijgt kan dit leiden tot een zoutvergiftiging.

Lange haren aan de ondervoeten van uw hond kunnen in de nattigheid of sneeuw bevriezen, zo ook de haren tussen de tenen. In de winter doet u er dan ook goed aan deze haartjes (voorzichtig) tussen de tenen vandaan te knippen.

Met het koude weer komen ook de donkere dagen. Zorg voor een goede verlichting van uw hond zodat hij/zij opvalt in het donker. Knipperlichtjes of een reflecterend veiligheidsvestje zorgen voor een goede zichtbaarheid.

Pas op met ijs! Honden kunnen helaas niet inschatten of het ijs dik genoeg is om op te lopen. Daarnaast is het verstandig om uw hond niet te nat te laten worden als het vriest buiten om onderkoeling te voorkomen. Sommige honden met een korte vacht of kale buik kunnen een jasje/dekje goed gebruiken.

Indien uw hond toch onderkoeld raakt dan is het belangrijk hem/haar zo goed mogelijk droog te wrijven met een handdoek en in te pakken in een deken. Dit geldt natuurlijk ook voor uw kat. Neem contact met ons op als u enige twijfel zou hebben. Wij kunnen u de nodige tips geven en een afspraak maken om hem/haar even na te kijken. De temperatuur van een hond of kat kunt u meten met een digitale thermometer in de anus met wat vaseline. De normale temperatuur voor een hond of kat zit tussen de 38 en 39 graden.