Ontworming kat

Ontwormen

Kittens raken al in de baarmoeder besmet met wormen. Ook via de moedermelk krijgen de kittens wormen binnen. U kunt daarom het beste er vanuit gaan dat alle kittens wormen hebben. Ook al ziet u die niet in de ontlasting. Een worminfectie beïnvloedt de ontwikkeling van een kitten nadelig.

Over het algemeen hebben volwassen katten zelf weinig last van een worminfectie. Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere katten en belangrijker, voor uzelf. Daarom raden wij aan ook de volwassen katten 4x per jaar te ontwormen.

Ontwormen is niet alleen voor uw kat belangrijk; ook uzelf en met name jonge kinderen die regelmatig contact hebben met uw kitten kunnen een wormbesmetting oplopen! Daarom is het erg belangrijk regelmatig te ontwormen. Gaat u op reis met uw huisdier? Ontworm dan uw kat dan bij thuiskomst en 1 maand nadat u thuis bent gekomen. Zo voorkomt u een hoop ellende.

Ontwormingsschema

Ontworming op de leeftijd van 4, 6 en 8 weken en vervolgens met 4 maanden, 6 maanden en 1 jaar. Vanaf een jaar elk half jaar voor de rest van het leven.

Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar. Informeer bij onze dierenartsassistentes naar de diverse wormmiddelen. Wormmiddelen zijn zonder afspraak op te halen bij de balie. Het is belangrijk om te weten hoe zwaar uw kat is. Heeft uw kat regelmatig last van wormen dan kan dit komen doordat de vlo de lintworm overdraagt. Indien uw kat dus ook vlooien heeft vergeet dan zeker niet om uw kat een vlooienbehandeling te geven. En andersom, als uw kat vlooien heeft moet hij ook ontwormd worden. Heeft u meerdere huisdieren dan dienen alle dieren gelijktijdig ontwormd te worden.

Welke wormen heeft mijn kat?

Katten kunnen de volgende wormen bij zich dragen:

Deze kunnen o.a. overgebracht worden door andere (huis)dieren, vossen en vlooien.

Spoelwormen

Spoelwormen leven in de dunne darm van de hond en de kat. Ze kunnen tot wel 18 cm lang worden. Omdat de volwassen wormen vrijwel nooit in de ontlasting en slechts een enkele keer in het braaksel voorkomen is het voor u als eigenaar moeilijk te zien of uw dier besmet is met spoelwormen. Ook de eitjes (rond de 200.000 eitjes per worm, per dag!) zijn met het blote oog niet waarneembaar. Deze eitjes zijn zeer resistent tegen temperatuurschommelingen en tegen schoonmaakmiddelen en ze kunnen enkele jaren infectieus blijven.

Uw huisdier kan zich besmetten door deze eitjes uit de omgeving op te nemen of door een besmet prooidier op te eten. Kittens kunnen in de baarmoeder al besmet raken en kunnen zich via de moedermelk infecteren. Bij volwassen dieren verloopt een besmetting vaak zonder symptomen. Bij pups en kittens valt bij een besmetting op dat de diertjes slecht groeien, mager zijn, maar wel een dikke buik hebben. Ze hebben soms last van diarree en gasvorming.

Ook de mens kan zich met deze eitjes besmetten. Vooral kinderen lopen gevaar bij contact met besmette grond (Uit recentelijk onderzoek in Utrecht is gebleken dat 25% van de parken en 59% van de openbare zandbakken met deze wormeieren besmet zijn!). Na opname van de eitjes komen larfjes vrij die een trektocht door het lichaam maken. Ze veroorzaken overal waar ze in het lichaam vastlopen kleine ontstekingen. In een enkel geval kunnen deze larven in het oog terechtkomen en zo het gezichtsvermogen aantasten of zelfs blindheid veroorzaken.

Ook is uit recent onderzoek gebleken dat allergische reacties bij kinderen met een aanleg voor astma door een spoelworminfectie versterkt kunnen worden.

Lintwormen

De lintworm leeft in de dunne darm. Lintwormen kunnen van enkele centimeters tot méér dan 1 meter lang worden. De lintworm bestaat uit een kop, met daarachter een groot aantal segmenten (proglottiden) die gevuld zijn met eitjes. De achterste segmenten laten los als ze rijp zijn en kunnen zelfstandig uit de anus kruipen. Ze kunnen zichtbaar zijn in de ontlasting of in de haren rond de anus. Als ze opgedroogd zijn zien ze eruit als rijstkorrels. In tegenstelling tot de spoelworm kunt u als eigenaar een besmetting met lintworm soms dus wél zelf vaststellen. De vrijgekomen eitjes worden opgegeten door vlooien. Uw huisdier kan zich besmetten door een geïnfecteerde vlo op te eten. Ook kinderen kunnen zich door het opeten van een vlo met deze lintworm besmetten. Dit heeft verder, in tegenstelling tot de spoelworm, geen nadelige gevolgen.

Haakwormen

Haakwormen zijn veel voorkomende parasieten in de dunne darm van honden en katten. Katten kunnen worden besmet door het inslikken van de larven van de haakworm via besmette grond of via larven die actief door de huid van de kat heen dringen. Ook kittens kunnen direct na de geboorte worden besmet via de moedermelk.

Volwassen haakwormen leven in de dunne darm van katten waar ze eitjes leggen die via de uitwerpselen van de kat in de omgeving terechtkomen. Binnen enkele weken komen er larven uit de eitjes, die klaarstaan om de kat te besmetten. Na de besmetting beginnen de larven te migreren totdat ze hun uiteindelijke bestemming bereiken: de darmen van de kat, waar ze zich ontwikkelen tot volwassen wormen die eitjes leggen. Sommige larven bereiken de darm niet: zij blijven ingekapseld in verschillende organen totdat een stimulus, zoals zwangerschap, ze opnieuw activeert en ervoor zorgt dat ze opnieuw gaan migreren, in de darmen terechtkomen en zich ontwikkelen tot volwassen wormen.

Larven die door de huid heendringen, veroorzaken een hevige, jeukende ontsteking; migratie door het ademhalingsstelsel kan leiden tot ontsteking en hoesten. Volwassen wormen hechten zich met haakvormige tanden aan de darmwand en leven van bloed en weefsel, waardoor ze onbehagen, bloederige diarree en bloedarmoede veroorzaken. Dit wordt nog verergerd door hun sterke neiging om over het darmoppervlak te migreren, zodat ze bloedende wonden achterlaten die vooral voor kittens gevaarlijk zijn.

Aangezien kittens vlak na de geboorte besmet worden en constant opnieuw besmet worden via de moedermelk of door de omgeving, is het belangrijk om in hun allereerste levensweken te beginnen met de wormdodende behandeling en om ze ook daarna vaak te behandelen. De poezen moeten tegelijkertijd worden behandeld. Dit voorkomt dat kittens de ziekte ontwikkelen en wormeneitjes uitscheiden via hun ontlasting, zodat de omgeving niet besmet wordt.

Vanwege de grote verspreiding van haakwormen en het gemak waarmee de besmetting kan worden opgelopen, moeten ook volwassen katten regelmatig worden behandeld.

Hartwormen

De hartworm komt voor in Midden en Zuid-Europa. Deze worm kan dodelijk zijn voor uw huisdier. Een hond of kat die wordt gestoken door een bepaalde muskiet kan worden besmet met de larfjes van de Dirofilaria immitis. In het lichaam groeien de larven uit tot wormen van wel 25 centimeter lang. Ze kunnen jarenlang in leven blijven. De wormen nestelen zich in het hart en de longslagaders. Indien u op vakantie gaat is het belangrijk om uw kat goed tegen de hartworm te behandelen!